Polska jakość
Wspaniały smak
Sama natura
Polska tradycja
Dobre, bo polskie

Książka dla zainteresowanych uprawą ogórków



Ważną pozycją dla producentów ogórków szklarniowych, która w 2012 roku ukazała na rynku wydawniczym, jest książka Adeli Maziarz „Uprawa ogórków pod osłonami” (wydawcą jest Hortpress). Autorka zebrała i uporządkowała szczegóły dotyczące uprawy tego gatunku, uwzględniając najnowsze technologie i metody uprawy tego warzywa na skalę towarową.

We wstępie autorka po krótce omawia pochodzenie i opis botaniczny ogórka, jego wartości odżywcze, a także wymagania klimatyczne i glebowe. Charakteryzując najbardziej popularne obecnie odmiany ogórka, autorka dzieli je na grupy: długoowocowe, o średnich owocach, krótkoowocowe, koktajlowe oraz partenokarpiczne. W przeglądzie uwzględnione zostały również odporności odmian.

Książka zawiera szczegółowe porady dotyczące takich aspektów jak przygotowanie obiektu do produkcji (mówi o właściwym myciu, dezynfekcji szklarni, odkażaniu podłoża i ogólnych zaleceniach dotyczących higieny uprawy) czy wybór odpowiedniego wyposażenia szklarni. Znajdziemy tam również przegląd podłoży używanych w uprawach ogórków i zalecenia dotyczące używania ich różnych rodzajów. Omówione są metody prowadzenia roślin, zabiegi pielęgnacyjne czy zalecenia dt. produkcji rozsady. Dużo uwagi poświęcone jest nawożeniu roślin. Autorka pisze m.in. o wpływie poszczególnych mikro- i makroelementów na rośliny czy jakości wody stosowanej do nawadniania na kondycję roślin, podaje także zalecenia dotyczące łatwego obliczania składu pożywek.

Książka zawiera także informacje dotyczące zaburzeń wzrostu i rozwoju roślin, jak również czytelny i zwięzły przegląd najczęściej występujących chorób ogórków oraz przegląd najczęściej występujących w polskich szklarniach szkodników zagrażających ich uprawom wraz z zaleceniami dotyczącymi ich zwalczania i zapobiegania.