Polska jakość
Wspaniały smak
Sama natura
Polska tradycja
Dobre, bo polskie

Owoc czy warzywo?


Pomidor jest dziś trudnym do zastąpienia składnikiem naszej codziennej diety. Współczesny człowiek ceni jego walory smakowe, a także składniki, których spożywanie wpływa korzystnie na ludzkie zdrowie (pomidory są cennym źródłem witamin, soli mineralnych oraz likopenu). Jest to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych, uniwersalnych warzyw… czy owoców?



Mimo że już sama nazwa pomidor kojarzona była z owocem – a mianowicie z jabłkiem złotym lub jabłkiem miłości (czyt. też..), to jest on zaliczany do warzyw – a dokładniej do warzyw o jadalnych owocach. Z botanicznego punktu widzenia pomidory są oczywiście owocami – a dokładniej są to wielonasienne, mięsiste jagody. Ten typ owocu jest powszechny u gatunków roślin należących do tej samej rodziny botanicznej – psiankowatych (Solanaceae), do której należą m.in. takie warzywa jak papryka czy coraz popularniejsza na naszym rynku (a także w uprawach) oberżyna. Pomimo tego, że owoce tych gatunków wizualnie znacznie się różnią, są między nimi pewne podobieństwa w budowie, ze względu na co wszystkie są zaliczane do jagód. Przy tym u papryki mamy do czynienia z jagodą o dość twardych, mięsistych ściankach, pustych komorach i o różnych, często wydłużonych kształtach. Zapewne dlatego często owoce papryki nazywane są mylnie strąkami (co botaników przyprawia zapewne o ból głowy, gdyż strąk jest nazwą zarezerwowaną dla owoców roślin z rodziny bobowatych – grochu, fasoli, bobu itp.). Owoc oberżyny to z kolei duża jagoda o gąbczastym miąższu, w którym rozmieszczone są drobne nasiona.

To, iż pomidor zaliczony został do warzyw ma oczywiście związek z faktem, że z uwagi na stosunkowo niewielką zawartość cukru stał się – podobnie jak warzywa – składnikiem sałatek, bądź też dań głównych, a nie deserów – jak typowe owoce. Amerykanie rozwiązali natomiast problem z zaklasyfikowaniem pomidora do odpowiedniej grupy użytkowej już w 1893 r., gdy dla celów podatkowych wprowadzili ustawę, uznającą go za warzywo (z racji jego zastosowania kulinarnego).

Te wprowadzone kiedyś kryteria użytkowe obecnie nie są jednak już tak oczywiste – gdyż coraz częściej na półkach sklepowych znaleźć możemy różnego typu pomidory deserowe, koktajlowe, typu cherry czy „truskawkowe”. Niektóre z odmian należących do wspomnianych typów charakteryzują się wysoką zwartością cukru i przeznaczone są przede wszystkim do spożywania na surowo – jako całe owoce, a zawartością cukru i smakiem, prawdopodobnie przewyższać mogą niektóre „typowe owoce”. Pomidory stanowić mogą zdrową samodzielną przekąskę lub ciekawy dodatek do dań. Ze względu na słodki smak są one chętnie jedzone również przez dzieci – co jest bardzo pozytywne, gdyż pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u najmłodszych konsumentów. Przed kilku laty pomidory z tej grupy, jakie pojawiały się na naszym rynku, pochodziły głównie z importu. Obecnie coraz częściej spotkać można również różne pomidory drobnoowocowe pochodzące z polskich upraw.