Polska jakość
Wspaniały smak
Sama natura
Polska tradycja
Dobre, bo polskie

Pomidor a zdrowie i uroda

Jeszcze w XVII wieku widziano w nim w Europie roślinę dekoracyjną, której trujących owoców nie należy spożywać, dziś króluje na większości stołów. Jedząc pomidory można łączyć „przyjemne z pożytecznym”, ponieważ wyróżniają się one nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również korzystnym wpływem na nasze zdrowie.


Pomidory stanowią nieocenione źródło makro i mikroelementów, zawierają one m.in.: żelazo, wapń, czy szczególnie ważny potas, który wykazując działanie moczopędne, aktywnie neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w naszej diecie (powodujący zwiększone ciśnienie tętnicze, zatrzymywanie wody oraz skurcze mięśni). Pierwiastek ten ponadto, wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego mózgu, wydatnie polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Wśród witamin w składzie pomidora istotną dla nas jest m.in. niezbędna w procesie odbierana bodźców wzrokowych witamina A, działająca korzystnie na nerwy wzrokowe. Dlatego m.in. osoby pracujące przy komputerze czy spędzające wiele czasu przed telewizorem powinny spożywać pomidory. Duża zawartość witaminy C w tym owocu wzmacnia również naszą odporność i przyspiesza gojenie się ran. Stwierdzono, że  duży pomidor (o wadze ok. 180 g) w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy  i w 25% zaspokaja nasze potrzeby w zakresie witaminy E. W pomidorach odnaleźć można ponadto witaminy z grupy B, m.in. PP, korzystnie wpływającą na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi. Witamina K ma natomiast właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego do swojego jadłospisu powinny wprowadzić pomidory przyszłe mamy oraz osoby znerwicowane, żyjące w ciągłym stresie, ponieważ owoc ten ma właściwości uspokajające i kojące nerwy. Pomidory dostarczają nam również śladowych ilości rzadko spotykanych w produktach spożywczych, a cennych pierwiastków takich jak  mangan, miedź czy kobalt.

Swój głęboko czerwony kolor pomidory zawdzięczają barwnikowi z grupy karotenów  likopenowi, który jest wyjątkowo silnym antyoksydantem posiadającym  zdolność wychwytywania i dezaktywacji szkodliwych wolnych rodników, co sprawia, że owoce te zapobiegają wielu chorobom,  m.in. zapobiegają one miażdżycy naczyń i zawałowi mięśnia sercowego, charakteryzują się ponadto silnym działaniem antynowotworowym. Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie przetworów pomidorowych nawet o 43% zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty u mężczyzn, u kobiet sprzyja zapobieganiu rozwoju nowotworów piersi oraz szyjki macicy. Stwierdzono również, że likopen hamuje  wzrost komórek nowotworowych raka płuc.

Większość owoców powinna być spożywana na surowo, badania wykazują jednak –że organizm ludzki łatwiej przyswaja likopen poddany obróbce termicznej, a więc w postaci lekko przetworzonej jest łatwiej przyswajalny, co sprawia, że np. sok pomidorowy staje się w tym zakresie bardziej wartościowy niż same owoce. Dodanie oleju lub oliwy zwiększa wchłanianie nie tylko karotenoidów, do których należy likopen, ale również witaminy A. Stwierdzono, że  poziom likopenu we krwi po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest dwu a nawet trzykrotnie wyższy niż po spożyciu świeżych pomidorów.

Pomidory służą jednak nie tylko naszemu zdrowiu, ale również i urodzie. Sok pomidorowy pomaga zachować szczupłą sylwetkę, zalecany jest osobom pragnącym stracić nadmiar kilogramów, duża zawartość błonnika przy małej ilości kalorii (zaledwie 23 kcal na 100 ml), bardzo szybko daje poczucie sytości,  co staje się zbawienne w skutkach dla „wiecznie głodnych” odchudzających się.  Błonnik oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, pobudza ponadto procesy przemiany materii. Pomidory sprzyjają zachowaniu urody, a równocześnie, dzięki witaminom wywierają korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Witamina C zwiększa stopień dotlenienia skóry, wzmacnia drobne naczynia krwionośne, ożywiając ją i dodając blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się. Pomidory w formie surowej jak i przetworzonej mogą bowiem chronić skórę przed szkodliwymi skutkami działania promieni słonecznych.

Owoce te korzystnie wpływają na urodę nie tylko w  diecie, ale również w zastosowaniu zewnętrznym –smarowanie twarzy lub rąk sokiem pomidorowym rozjaśnia przebarwienia i łagodzi zmiany trądzikowe.

Swoją błyskotliwą karierę nasz „król owoców: zawdzięcza m.in. pogłosce o tym, że jest skutecznym afrodyzjakiem. Nie stwierdzono naukowo takiego działania pomidorów, ale przecież w każdej plotce odnaleźć można ziarno prawdy. Poprzez zapobieganie nowotworom prostaty sprzyja niewątpliwie zachowaniu potencji u mężczyzn, a panie chroni przed nowotworami narządów rodnych. Korzystnie wpływając na sylwetkę i stan naszej skóry, pozwala zachować urodę.

Oczywiście, nie należy bezkrytycznie przyjmować wszystkich opinii i uznawać pomidora za panaceum na wszystkie choroby. Gdyby tak było, to ludzie przestaliby chorować, a wszyscy lekarze musieliby zmienić zawód. Stwierdzenie, że pomidor leczy nie może być więc nadużywane, ale nie ma wątpliwości, że spożywanie tego owocu wykazuje ważne działanie profilaktyczne w zakresie wielu groźnych chorób. Jedzmy więc pomidory!