Polska jakość
Wspaniały smak
Sama natura
Polska tradycja
Dobre, bo polskie

Zabawa w dobrą kuchnię



My, dorośli (a przynajmniej część z nas) potrafimy zwykle odróżnić dobrą kuchnię od złej oraz zdrowe i bogate w witaminy pokarmy od tych, niezbyt korzystnych dla naszego zdrowia. Bardzo ważne jest by tę wiedzę przekazywać najmłodszym i jak najwcześniej wpajać im dobre nawyki żywieniowe – wszak od tego co nauczą się jeść i zasmakuje im w dzieciństwie, będzie zależeć ich przyszła dieta i – co się z tym wiąże – zdrowie. Jak przekazywać takie informacje w sposób przystępny dla nich? Najlepiej poprzez zabawę z dziećmi w dobrą kuchnię, która może być bardzo przyjemna zarówno dla nich, jak i dla nas. Zamiast plastikowych kuchenek i zabawek, można wyczarować świat pięknych i ekologicznych zabawek. Wystarczy wyobraźnia i czas, który z pewnością będzie doceniony przez nasze dzieci.



Nauka poprzez zabawę jest niewątpliwie sprawdzonym sposobem na przekazywanie wiedzy. Zatem proponuję wprowadzanie nie tylko świeżych owoców i warzyw do codziennego menu, ale  również włączanie ich do codziennej zabawy. Na przykład poprzez kolekcje szydełkowych zabawek – w tym również kolorowych pomidorków możemy przedstawić dzieciom jak wielka jest różnorodność warzyw i owoców. Przygotowując samodzielnie takie „pyszności” bawimy się wspólnie w odgadywanie ich kształtów, kolorów, rozmiarów itp. Moim dzieciom najbardziej przypadły do gustu tzw. pomidorki truskawkowe – nie tylko smaczne, ale także bardzo ładnie prezentujące się:)